Система правового електронного документообігу (СПЕД)

1 березня 2015 року набрало чинності рішення НКЦПФР від 16.12.2014 №1713 «Про затвердження Змін до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів». Основною новелою змін є те, що безпосередня подача інформації до Комісії тепер здійснюється у вигляді електронних документів. Такі звіти емітентів повинні надсилатися в Комісію через спеціалізоване програмне забезпечення з накладенням електронних цифрових підписів і печаток, наприклад як система правового електронного документообігу (СПЕД).

Що таке Система правового електронного документообігу (СПЕД)?

Система правового електронного документообігу (СПЕД) — програмний комплекс для подання електронних документів до НКЦПФР учасниками фондового ринку відповідно до встановлених законодавством вимог.

Яка вартість та особливості СПЕД?

Вартість програмного забезпечення 500 грн./рік.
Ключі електронного цифрового підпису з якими працює програма 1) АЦСК Інформаційно — довідковий департамент міністерства доходів — безкоштовні послуги ЕЦП, що надаються податковою (http://acskidd.gov.ua). 2) MasterKey (ТОВ «Арт-мастер»), який використовувався в ЕСКРІН (http://www.masterkey.ua). 3) Ключові системи (ТОВ «Ключові системи»), http://ksystems.com.ua. 4) АЦСК НДУ (НДУ) (http://csd.ua). 5) Органів юстиції України, https://ca.informjust.ua. Отримання ключів також можливо за наявності чинних ключів, виданих АЦСК ІДД ДФСУ, за допомогою сервісу https://ifin.ua.  6) Ключи, що видає АЦСК «Україна» (які використовуються в програмі M.E.Doc), http://uakey.com.ua,  які можливо конвертувати в формат, придатний для СПЕД.
Вартість ключів

БЕЗКОШТОВНО

в АЦСК Міндоходів (колишній податковій)

Де можна отримати ключі Майже в кожному місті України (адресу найближчого відділення можна подивится за посиланням http://acskidd.gov.ua/contacts).

Як замовити систему правового електронного документообігу (СПЕД)?

Скористуватися нашим зручним сервісом, просто натиснувши цю кнопку Замовити спед

Система правового електронного документообігу (СПЕД)

Як і де отримати ЕЦП?

На наш особистий погляд, найбільш вигідно та зручно отримати ЕЦП можна у Акредитований центр сертифікації ключів при Інформаційно-довідковому департаменту Державної фіскальної служби (далі – АЦСК ІДД), зважаючи на декілька факторів:

  • безкоштовне надання послуг електронного цифрового підпису;
  • зручність розташування центрів АЦСК ІДД. Відповідні центри розташовні у кожному облосному центрі і деяких великих містах;
  • невеликий та простий пакет документів для отримання ключів;
  • строк дії ключів — 2 роки;
  • можливість використання ЕЦП, які видані АЦСК ІДД для підпису інших документів (наприклад бухгалтерських звітів

Перед тим, як звертатися до АЦСК ІДД необхідно перевірити чи не отримало Ваше підпрємство відповідні ключі. Зробити це можно, скориставшись формою пошуку на сайті АЦСК ІДД, просто за кодом ЄДРПОУ.

Окрім того, необхідно перевірити чи не отримало Ваше підприємство ключі ЕЦП, в інших центрах — MasterKey, Ключові системи, НДУ, АЦСК «Україна» (M.E.Doc).

У разі, якщо Ви отримали нові ключі, замінили старі на нові у зв’язку зі зміною керівника, назви підпрємства, спливом терміну дії ключів або у будь-якому іншому випадку — необхідно повідомити Компанію «Емісія» про відповідні зміни.

Ми організуємо заміну інформації про ключі ЕЦП у НКЦПФР, оскільки у разі неповідомлення Комісії про відповідні зміни підписати звіт буде неможливо.

Залишилися питання?

Ми створили спеціальний розділ з типовими питаннями по роботі програми СПЕД та відповідями на них.