Масштабна трансформація регулятора фондового ринку

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) на засіданні, яке відбулось 1 червня 2017 року, прийняла рішення припинити діяльність як окремих суб‘єктів територіальних управлінь регулятора, зокрема Центрального територіального департаменту, Західного територіального управління, Східного територіального управління,Південно-Українського територіального управління.

Вони будуть приєднані до Центрального апарату Комісії і продовжать свою роботу вже в складі регулятора.

Крім того, запроваджується нова організаційна структура НКЦПФР за функціональною ознакою, відповідно до якої основними напрямками діяльності визначені:

—      корпоративне управління і корпоративні фінанси

—      ліцензування професійних учасників

—      нагляд за професійними учасниками (моніторинг звітності, пруденційний нагляд, тощо)

—      правозастосування (в т.ч. контрольно-правова робота)

—      стратегічне планування та нормотворча діяльність

Світовий досвід демонструє, що функціональна модель організаційної структури є найпоширенішою та найбільш гнучкою. Тому для ефективного функціонування Комісії було обрано саме її.

Як свідчить аналіз організаційної структури регуляторів ринку капіталів у 75 країнах світу:

—           у 56% регуляторів організаційна структура орієнтована на функціональні напрямки діяльності регулятора (нагляд, правозастосування, ліцензування, корпоративне управління)

—           у 7% регуляторів розподіл структурних підрозділів відбувається за окремими учасниками ринку (ІСІ, торгівці цінними паперами, фондові біржі, депозитарії тощо) – до сих пір саме за такою моделлю працювала НКЦПФР.

Ці кроки є частиною масштабної трансформації регулятора, яка передбачена  Меморандумом про співпрацю з Міжнародним валютним фондом та Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року (компонент В. «Розбудова інституційної спроможності регуляторів фінансового сектору»).

Трансформація дозволить максимально сбалансувати функції структурних підрозділів регулятора, унеможливити дублювання процесів, значно підвищити якість цих процесів, пришвидчити їх, привести розподіл функцій між підрозділами регулятора до кращих міжнародних практик.

Масштабні трансформаційні процеси відбуваються в НКЦПФР за підтримки міжнародних партнерів, серед яких USAID та The Department for International Development (DFID).

Комісія продовжуватиме працювати над зміною операційної моделі, приведенням  бізнес-процесів у відповідність до кращих світових практик, розробкою системи відповідальності, запровадженням чіткого розмежування функціональних обов‘язків, побудованою системи внутрішнього контролю, тощо.

Джерело — Офіційний сайт НКЦПФР

Оставьте комментарий