Україна змінюватиме законодавство для приєднання до IOSCO MMoU і реформуватиме регулятор ринку цінних паперів – Меморандум з МВФ

Відповідно до Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, який підписано 2 квітня 2017 року, Україна взяла на себе зобов’язання створити потужну нормативно-правову базу для ринків цінних паперів і провести реформування регулятора ринку.

Українська сторона шляхом внесення змін до чинного законодавства зобов‘язалась збільшити повноваження, незалежність та інституційну спроможність НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку), що дозволить Україні стати підписантом Багатостороннього Меморандуму про взаєморозуміння Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO MMoU). Меморандумом з МВФ встановлений термін виконання цієї задачі — до кінця квітня 2017 року.
За сприяння міжнародних донорів, НКЦПФР реформує свою внутрішню структуру і процедури. Зокрема, на заміну галузевій повинна бути введена функціональна структура регулятора. Зміна організаційної моделі дозволить максимально збалансувати функції структурних підрозділів, унеможливити дублювання процесів, привести розподіл функцій між підрозділами регулятора до кращих міжнародних практик.

Реструктуризація ключових процесів в Комісії, зокрема механізмів управління, процедур прийняття рішень, відповідальності, систем внутрішнього контролю і попередження операційних ризиків будуть впроваджуватися протягом 18 місяців. До кінця квітня 2017 року українська сторона повинна погодити з експертами МВФ план дій з чіткими квартальними цільовими показниками.

В Меморандумі закріплена необхідність схвалення Верховною Радою законопроекту про регуляторний спліт – скасування Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, і передача її функцій НБУ та НКЦПФР.

Пунктом 16 Меморандуму також передбачено реформування сфери аудиту і бухгалтерського обліку з метою поліпшення функціонування фінансових ринків, підвищення прозорості та якості розкриття інформації емітентами, а також скорочення масштабів корупції та шахрайства. Верховна Рада повинна прийняти новий Закон про аудиторську діяльність і переглянутий існуючий Закон про бухгалтерський облік.

Нагляд за аудиторською професією повинен відповідати директивам ЄС про бухгалтерський облік, в тому числі повинна бути передбачена можливість з боку НБУ і НКЦПФР встановлювати у прозорий спосіб додаткові стандарти для аудиторів банків та інших регульованих організацій (професійних учасників ринку та емітентів). Термін виконання цієї задачі — до кінця липня 2017 року.

Нагадаємо, протягом 2015-2016 років на базі НКЦПФР системно працювали експерти місії технічної допомоги МВФ, які проводили аналіз діяльності регулятора, досліджували системні проблеми українського ринку цінних паперів та здійснювали оцінку проектів законодавчих змін, які готувалися за участю Комісії.

Джерело — офіційний сайт НКЦПФР

Оставьте комментарий