Зміна типу акціонерного товариства (з ПАТ на ПрАТ)

Зміна типу акціонерного товариства — це дуже просто!

01 травня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», яким вносяться суттєві зміни у Закон України “Про акціонерні товариства”. Для публічних акціонерних товариств з 01 травня 2016 року з’явилася можливість змінити тип акціонерного товариства з публічного на приватний без зайвих проблем, оскільки вищеназваним законом усунуто обмеження в 100 акціонерів для приватних акціонерних товариств. Водночас законом суттєво посилюються вимоги до публічних акціонерних товариств, отже зміна типу акціонерного товариства — найкращий вихід для товариства.

Чому для багатьох акціонерних товариств краще змінити тип аніж перетворюватися?

  1. Відповідно до діючих норм Земельного Кодексу України, ЗУ “Про державний земельний кадастр” та Роз’яснень Державного Агентства Земельних Ресурсів України (від 03.04.2013 р. N 5603/17/11-13, від 28.11.2013 р. N 28-28-0.17-20020/2-13 тощо) у разі зміни типу акціонерного товариства акти на право постійного користування земельними ділянками залишаються дійсними, а у випадку перетворення — вони підлягають переоформленню у встановленому порядку на право оренди (що значною мірою впливає на вартість їх використання).
  2. Відповідно до норм чинного законодавства, у разі перетворення всі акціонери (їх правонаступники) акціонерного товариства, акції яких не були викуплені, стають засновниками (учасниками) створюваного товариства-правонаступника. Якщо реєстр акціонерів містить не всю необхідну для здійснення державної реєстрації інформацію про акціонерів, а відновити її повністю не є можливим, єдиний шлях зареєструвати правонаступника — це надання завідомо недостовірних відомостей для державної реєстрації про засновників, за що передбачена кримінальна відповідальність (ст.366 ККУ).Процес зміни типу акціонерного товариства навпаки не вимагає здійснення такого роду маніпуляцій. Товариство лише погашає старий та депонує новий глобальний сертифікат в Центральному депозитарії, і інформація в депозитарній системі оновлюється після цього автоматично.
  3. На сьогоднішній день існує велика ймовірність прийняття Верховною Радою України Закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. Якщо Закон приймуть в існуючій або близькій до неї редакції, діяльність ТОВ та ТДВ зарегламенують майже так само як акціонерні товариства. В цьому разі витрачені на перетворення ресурси не будуть виправдані.

Чим доцільна зміна типу акціонерного товариства з ПАТ на ПрАТ і ми її рекомендуємо?

Переваги ПрАТ порівняно з ПАТ:

  • Не треба складати фінансову звітність за МСФЗ. Застосовуються національні стандарти.
  • Відсутність жорстких вимог до кількості та складу органів товариства (ніяких «незалежних директорів» тощо).
  • Не треба застосовувати складну процедуру кумулятивного голосування.
  • Акції ПрАТ не включаються в біржовий реєстр (не проходять лістинг);
  • На сайті ПрАТ розміщують лише визначені законом звіти та повідомлення про збори, вимоги ст.78 Закону України “Про акціонерні товариства” застосовуються тільки до ПАТів;
  • Немає необхідності створювати комітети в складі наглядової ради;
  • Наглядову раду не треба переобирати щороку та багато іншого.

Як перейти з ПАТ в ПрАТ?

зміна типу акціонерного товариства з публічного на приватне

Вартість послуги

Компанія «Емісія» пропонує свої послуги з супроводження зміни типу АТ з публічного на приватний. Акційна вартість послуги «під ключ» складає лише 10 000 грн.

Як замовити послугу?

Зателефонувати в Емісію: Телефони Емісії
Або
Скористатися зручною формою замовлення:
Форма замовлення