Перенесення початку подання фінансової звітності на основі таксономії

Верховна рада України прийняла Закон, згідно з яким початок подання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, складеної на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами (XBRL) буде перенесено на наступний рік.

Нагадуємо, що згідно зі ст.11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», фінансова  звітність та консолідована фінансова звітність  за  міжнародними  стандартами  складаються  на підставі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами.

Відповідно до  ч. 1 ст. 12-1 Закону, фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за МСФЗ обов’язково мають складати:

  • підприємства, що становлять суспільний інтерес;
  • публічні акціонерні товариства;
  • суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях;
  • підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається КМУ.

Верховна рада України прийняла в другому читанні Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (реєстраційний №1209-1).

Згідно з пунктом 13 розділу І цього Закону розділ «Прикінцеві положення» Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» доповнено новим пунктом такого змісту:

«2. Першим звітним періодом, за який підприємства, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти, подають фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2020 рік.»

Таким чином, за умови підписання цього Закону Президентом України, початок подання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, складеної на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами (XBRL) буде перенесено на наступний рік.

 

Оставьте комментарий