Запроваджується інститут номінального утримувача

З метою сприяння залученню іноземних інвестицій запроваджується інститут номінального утримувача

24.07.2018 року опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій» (дата набрання чинності 24.11.2018р.). З метою сприяння залученню іноземних інвестицій через спрощення процедури іноземного інвестування в Україні, забезпечення захисту іноземних інвестицій внаслідок запровадження правильного правового режиму обліку права власності на цінні папери клієнтів глобальних зберігачів або інших фінансових посередників Закон запроваджує інститут номінального утримувача.

Зокрема, номінальний утримувач — це іноземна фінансова установа, яка зареєстрована в державі, що є членом ЄС та/або членом Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), відповідає встановленим НКЦПФР вимогам та відповідно до законодавства держави, в якій її зареєстровано, має право надавати своїм клієнтам послуги з обліку цінних паперів та реєстрації переходу права власності на цінні папери, у тому числі в інших державах на підставі відповідних договорів з іноземними фінансовими установами.

Як зазначили автори Закону, необхідність відкриття відповідно до діючого законодавства прямих рахунків в ЦП в депозитарних установах є стримуючим фактором щодо здійснення інвестицій для іноземних інвесторів через відсутність довіри до українських депозитарних установ. До того ж процедура відкриття рахунку потребує значної кількості документів, є витратною для інвестора та досить довготривалою. Запровадження концепції рахунку номінального утримувача значно спростить процедуру іноземного інвестування, забезпечить захист інвестиції та є одним із важливих кроків підвищення довіри іноземних інвесторів до депозитарної системи України в цілому.

З повним текстом змін можна ознайомитися за посиланням.

Оставьте комментарий